Ağrısız Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi çürümüş veya enfekte olmuş bir dişi onararak kurtarmak için kullanılan bir tedavidir. Kanal tedavisi sırasında dişin sert dokusunun içindeki kök kanalı adı verilen doğal boşlukta bulunan yumuşak doku olan pulpa ile diş siniri çıkarılır, dişin içi temizlenir ardından açılan delik mühürlenir. Dişten çıkarılan diş siniri diş sağlığı ve işlevi için hayati önem taşımaz. Sadece sıcak ve soğuk algısı için kullanılan duyusal bir sinirdir. Eğer tedavi gerçekleştirilmezse dişi çevreleyen dokunun enfeksiyon kapmasıyla birlikte apseler oluşabilir.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Bir dişin siniri ya da pulpası, dişte meydana gelen derin çürükler, tekrarlanan diş prosedürleri ile büyük dolgular, dişte bir çatlak veya kırılma veya yüz travması nedeniyle tahriş olabilir, iltihap kapabilir ve enfekte olabilir.

Bir dişin sinir dokusu veya pulpası hasar görürse, bu doku parçalanır ve dişin çevresinde bulunan bakteriler kök kanalı içinde çoğalmaya başlar. Bu bakteriler ve diğer çürümüş kalıntılar enfeksiyona veya diş apsesine neden olabilir. Apse, iltihap dolu bir ceptir ve enfeksiyon dişin kök uçlarının sonuna kadar yayıldığında oluşur. Kök kanalında bir enfeksiyona neden olmanın yanı sıra, yüze, boyuna veya başın diğer bölgelerine yayılabilen şişme, diş kökü ucu çevresinde kemik kaybı, ve diş ile yanakta drenaj sorunlarına yol açabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*